Prof. Dr.-Ing. habil. Antje Spieß

Prof. Dr.-Ing. habil. Antje Spieß

Anschrift: Rebenring 56, 38106 Braunschweig
Büro: Rebenring 56, Raum 340
Telefon: +49 (0)531/391-55310
Fax: +49 (0)531/391-55313
E-Mail: a.spiess@tu-braunschweig.de

Prof. Dr.-Ing. habil. Antje Spieß ist seit 2015 geschäftsführende Leiterin des Instituts für Bioverfahrenstechnik.


Lebenslauf
  • 1989-1995 Studium der Verfahrenstechnik an der Technischen Universität Hamburg-Harburg (TUHH)
  • 1995-2000 Promotion am der TU Hamburg-Harburg zu dem Thema The kinetically controlled synthesis of amoxicillin: a penicillin amidase catalysed reaction with suspended substrate and product
  • 2000-2004 Process Engineer bei Procter & Gamble Pharmaceuticals GmbH, Weiterstadt, später Equipment Qualification Manager
  • 2004-2010 Habilitation an der RWTH Aachen, Bioverfahrenstechnik  zu dem Thema Model-based analysis of enzyme catalysed reactions in non-conventional reaction media
  • 2010-2015 Universitätsprofessorin für Enzymprozesstechnik RWTH Aachen, AVT-Enzymprozesstechnik
  • 2011-2015 Mitglied der wissenschaftlichen Leitung des DWI an der RWTH Aachen e.V.
  • 2014 Aufnahme des DWI in die Leibnizgesellschaft
  • 2011-2014 kommissarische Lehrstuhlleiterin RWTH Aachen, AVT-Thermische Verfahrenstechnik
  • 2015 Ruf auf die W3- Professoren Bioverfahrenstechnik der FAU Erlangen-Nürnberg und der TU Braunschweig
  • seit 03.11.2015 Universitätsprofessorin für Bioverfahrenstechnik TU Braunschweig, Leitung des Instituts für Bioverfahrenstechnik (ibvt)

Projekte


Publikationen
1. Grosch JH, Wagner D, Knaup N, Keil T, Spiess AC (2016)
Influence of the Experimental Setup on the Determination of Enzyme Kinetic Parameters

Biotechnology Progress. Epub ahead of print. DOI: 10.1002/btpr.2390 (Zeitschrift)

2. Buchholz PCF, Vogel C, Reusch W, Pohl M, Rother D, Spiess AC, Pleiss J (2016)
BioCatNet: A Database System for the Integration of Enzyme Sequences and Biocatalytic Experiments

Chembiochem. Epub ahead of print. DOI: 10.1002/cbic.201600462 (Zeitschrift)

3. Begemann J, Ohs RBH, Ogolong AB, Eberhard W, Ansorger-Schumacher MB, Spiess AC (2016)
Model-based analysis of a reactor and control concept for oxidoreductions based on exhaust CO2-measurement

Process Biochemistry. 51:1397-1405. DOI: 10.1016/j.procbio.2016.06.024 (Zeitschrift)

4. Grosch J-H, Wagner D, Nistelkas V, Spiess AC (2016)
Thermodynamic activity-based intrinsic enzyme kinetic sheds light on enzyme-solvent interactions

Biotechnology Progress. Epub ahead of print. DOI: 10.1002/btpr.2401 (Zeitschrift)

5. Grosch J-H, Sieben M, Lattermann C, Kauffmann K, Büchs J, Spiess A (2016)
Enzyme activity deviates due to spatial and temporal temperature profiles in commercial microtiter plate readers

Biotechnology Journal. 4:519-29. DOI: 10.1002/biot.201500422 (Zeitschrift)